A Bioklíma Konzorcium egy széles körű kutatási projektbe kezdett, melynek egyik fő célja a környezeti hatások és a klímaváltozás hatásának vizsgálata az emberi egészségre.

A hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével a gombafajok könnyebben szaporodnak, a mediterrán vidékeken általános fajok (köztük az Aspergillus) a globális felmelegedés következtében északabbra húzódnak, így időnként Magyarországon is megjelennek. Az aflatoxin kimutatható pl. a gabonafélékben, kukoricában, túléli a hőkezelést is, így bizonyos lisztből készült ételekkel és állatok tejével juthat az emberi szervezetbe. A toxin májkárosító és DNS károsító (genotoxikus) hatású.

A kutatócsoportunk többek között azt is vizsgálja, hogy kimutatható-e az aflatoxin az anyatejből. Ennek érdekében egy anyatej biobankot építünk, melyhez szoptató anyukák jelentkezését várjuk országosan. A vizsgálatok elvégzéséhez összesen 120 ml anyatejre van szükség. A résztvevőknek egy részletes kérdőívet kell kitölteniük, melyben rákérdezünk az anyákat érő környezeti tényezőkre, életkörülményeikre, a táplálkozási szokásaikra.

Jelentkezni lehet:
Magyarósi Szilvia
SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete
1083 Budapest, Tömő u. 25-29.
Tel.: +36-20-666-3649
E-mail: magyarosi.szilvia@med.semmelweis-univ.hu

kategória: