A klímaváltozásról röviden

Az elmúlt 100 évben a levegő átlagos hőmérséklete 0.75 °C-kal növekedett. Az utóbbi 25 évben pedig a globális felmelegedés üteme felgyorsult, így évtizedenként elemzések szerint 0.18 °C –kal növekszik a levegő átlagos hőmérséklete. (WHO 2012; UK Met Office, 2008). Érdekes, és fontos megfigyelés, hogy az 1960-as évekhez képest az időjárással összefüggő katasztrófák száma a triplájára növekedett (WHO 2012).

A klímaváltozás egészségügyi vonatkozásai

A klímaváltozás várhatóan nagy befolyással lesz az egészséget meghatározó szociális- és környezeti tényezőkre, úgymint a (1) tiszta levegő, (2) biztonságos, tiszta ivóvíz, (3) elégséges táplálék és (4) biztonságos lakhely aspektusaira (WHO 2012).
Az extrém magas hőmérsékletek a kardio-respiratórikus eredetű halálozást növelhetik meg. Kiemelkedően magas hőmérsékleti értékek az ózon és egyéb légszennyező ágensek, illetve allergének szintjét növelhetik, így a légzőrendszeri betegségben szenvedők száma növekedhet (WHO 2012). A klímaváltozás a mezőgazdaság összeomlását okozhatja, ennek következtében az éhínség eddig nem látott méreteket ölthet. A tengerszint emelkedésével együtt járó áradások az elérhető tiszta ivóvíz készletet csökkenthetik. Az áradások, és egyéb természeti katasztrófák pszicho-szociális hatásai is jelentősek. A Föld lakosságának több mint fele a tenger melletti 60 km-es sávban lakik (WHO 2012), így érthető, hogy a lakóhely elvesztése és egyéb tényezők a pszichés kórképek (szorongás, depresszió és poszt-traumás stressz szindróma) gyakoriságát megnövelik (HPA 2012; Paranjothy és mtsai., 2011). Emellett a globális felmelegedés és az áradások a fertőzéses megbetegedések számának növekedését okozzák. A megváltozott környezet ideális körülményeket teremt például a fertőző ágenseket hordozó szúnyogok (malária, Dengue láz), puhatestűek növekedéséhez. A tiszta víz készletek csökkenésének egyenes következménye a hasmenéssel járó betegségek növekedése. Magyarországon az éghajlati változások, a hőmérséklet és páratartalom emelkedése kedvező feltételeket teremt a gombák elterjedéséhez és szaporodásához.